Звездата на Левски Гара Дембеле бе гост в предаването на Росен Петров "Нека говорят" по БТВ. Ето какво каза той.
 
 
Гара, как си? Притеснен ми изглеждаш?
- Не, добре съм. Всичко е наред.
 
Колко гола вече вкара за Левски?
- Досега съм вкарал 14 в шампионата и 7 в Лига Европа. Надявам се да реализирам още много до края на първенството.
 
Очакваше ли да вкарваш толкова много в Левски?
- Не, не бих казал, но за щастие попаднах в добър отбор с добри изпълнители, които ме подкрепят и стоят зад мен. Левски разполага с много качествени футболисти, а с Дарко Тасевски се намирам най-лесно на терена. Не мога да кажа точно къде ми е силата. Стремя се да бележа от всякакви положения и с каквото мога. Зависи от ситуацията. Специалист съм по ударите с десен крак, но имам много голове и с левия крак. Не бих казал, че играта с глава ми е силната страна, но ето че бележа и с глава в някои мачове.
 
Кога разбра, че искаш да играеш футбол?
- По принцип по-големият ми брат играеше футбол и аз ходех с него и наблюдавах тренировките. Тогава бях съвсем малък и нямаше как да играя, затова се наложи малко да изчакам. Започнах на 7-8 години, винаги съм бил нападател. Като Бербатов и много други футболисти.
 
Най-големият футболист на Левски Георги Аспарухов също е играл с №9, чувал ли си за него?
- Да, говорили са ми за него.
 
Пише се, че към теб има интерес от други отбори. Галатасарай е един от тях...
- Честно да ви кажа, не съм в течение. Чувам разни слухове, но не ги взимам на сериозно. Към днешна дата съм с тригодишен договор в Левски и съм се съсредоточил върху изявите си за този отбор.
 
Защо дойде в България? Кой те насочи?
- Преди да дойда в страната ви, играх в Гърция. Там обаче нещата в отбора не вървяха и затова реших да напусна. Дойдох в България с помощта на мой приятел, който играеше в Пловдив. Така се отвориха вратите ми към Левски.
 
Знаеше ли нещо за България преди това?
- Нищо.
 
А сега как стоят нещата? Какво научи, откакто си тук?
- Добра страна. Искам да ви кажа, че в България има много неща, които се доближават до живота в Париж, като църквите например. Има много интересни обекти, които могат да се посетят. Разбира се, че е различно от Париж, но хубавото е, че бързо се приспособих към обстановката в България. Правя сравнение с Париж, защото съм роден там. Научих малко от езика ви, да се надяваме, че с времето ще напредна.
 
Някои специфични думи научи ли, които се употребяват по време на мач? Обикновено нашите футболисти постоянно си говорят за майките...
- (Смее се.) Не, не, не. По принцип имаме един неписан закон по време на тренировките да изключваме употребата на нецензурни думи.
 
А по време на мач?
- Извинявайте, но тогава ходя напред, за да атакувам (смее се). Да, по време на мач употребявам някои малки български псувни.
 
Вярно ли е, че ще се жениш в България?
- Да, вярно е, ако всичко върви както трябва. Все още не сме определили точната дата, иначе приятелката ми е португалка.
 
Не успя ли да си намериш българка? В пресата постоянно пише, че ходиш по заведения и купони...
- Не забравяйте, че съм на 24 години, така че е нормално да ходя по заведения, пък пресата нека пише каквото си иска. Може и да има интерес към мен, но по принцип не ходя по барове и заведения, за да си търся жена. Целта ми, като излизам, е да разпусна с приятелите, да пием по нещо, нищо по-специално. Тя вече живее с мен в България. Определено не й е приятно, когато отвори някой сайт и прочете нещо за мен. Доста се ядосва на някои писания, но това е положението.
 
Кой е по-добър - Гонзо или Дембеле?
- Все пак Гонзо е легенда в Левски. Аз съм футболист, който бележи голове, но не бих се сравнил с него. Да не забравяме, че Гонзо има голяма кариера като футболист, докато аз тепърва започвам, така че не може да става дума за сравнения.
 
Какво мислиш за ЦСКА?
- В личен план нямам нищо против тях, въпреки че знам за съперничеството между Левски и ЦСКА. То е като това между ПСЖ и Марсилия.
 
Защо Левски пада напоследък?
- Всеки трябва да направи преоценка за себе си. Вярно е, че в поредица от 3-4 мача не се представихме добре, което си личи от резултатите на отбора. Да се надяваме, че в четвъртък ще победим Лил, за да имаме шанс да излезем от групите на Лига Европа.
 
Би ли се състезавал за българския национален отбор?
- Доколкото знам, трябва да почакам около 5 години, докато получа български паспорт. Това не е малък период от време, не мога да бъда категоричен. Това, което искам, е да нося националната фланелка на Франция. Но нищо не се знае, футболът е пълен с изненади.
 
Къде се виждаш след 5 години? Например в Англия...
- Ще бъде действително върхът, ако съм там след 5 години. Дори и да не е така, се надявам да играя за някой качествен европейски отбор.